top of page

Vložky do bot

Jaro je tady a s ním častá otázka: "Vložky do bot máme dát nebo ne?" Na první pohled to spolu nesouvisí.... Chci zmínit několik příčin, které můžou funkci chodidla negativně ovlivnit.

1. V kojeneckém věku se dětem dávají bačkůrky, boty na nohy v době, kdy začnou lézt a stoupat si. Dle rad ortopédů a označení bot Žirafou má tato obuv pevnou patu. Tyto boty jsou nevhodné. Při lezení po čtyřech se v souvislosti se zráním mozku mění postavení chodidla v kotníku a z nezralého lezení se vyvíjí zralé koordinované lezení. V této obuvi je mechanicky drženo chodidlo v nezralém lezení, což ovlivní pohybový program a držení těla.

2. Sotva začne dítě chodit dostane zdravotní boty, jako by mělo těžké vývojové deformity hlezna a nohy. Znemožní se chodidlu, aby dodávalo informace do mozku, které se od něho očekávají. Např. sklon terénu, materiál, členitost terénu. To vše formuje naše chodidlo, které umí uchopit povrch a vyhodnotí situaci bez naší zrakové kontroly (stejně jako ruka).

3. Aby jsme byli rychlejší na přesuny, tak dítěti pořídíme odrážečku nebo odrážedlo (chodící kolo). Žádná chůze po dvou, aby chodidlo mohlo začít fungovat, dodávat neustále informace do mozku. Umělý pohyb vsedě s propínajícími se špičkami vtočenými dovnitř při odrážení není fyziologický.

Ještě musím dodat, že ve 3 letech se mění postavení pánve, dnes se tento časový úsek posunul do věku 4 let. Souvisí to se zráním mozku a hrubou motorikou. Mezi 6. a 7. rokem dozrávají dráhy pro jemnou motoriku. Do tohoto věku bych dítěti vložky do bot nedávala. Znova upozorňuji, že mluvím o " zdravých" dětech. O dětech, které si nestěžují na bolesti. Nechte své ratolesti chodit bosé nebo v ponožkách na zahradě, louce, kačírku, do kopce, z kopce, po schodech. Naučte je jezdit na tříkolce se šlapkami uprostřed. Usnadníte jim chůzi do schodů. Pokud přeci jen podlehnete autoritě ortopéda, pak si nechte zkontrolovat fyzioterapeutem, zda držení těla, hra pánve, souhyb horních končetin, postavení hlavy atd.. se s vložkami nezhorší. Zeptejte se svého dítěte jak se mu chodí, zda je mu to příjemné. I to je docela důležitý faktor.

BK

bottom of page